Szürkehályog műtét

Szürkehályog

A szürkehályog a szemlencse elhomályosulásával, elszürkülésével járó betegség. A szürkehályog kialakulásának alapja az, hogy a lencsében a vízben oldhatatlan fehérjék mennyisége kórosan megnő, a fehérjék kicsapódnak, ami a lencse átlátszóságát csökkenti.

Sajnos a szürkehályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerekkel nem befolyásolható. Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése.

Hogyan kezelhető?

A szürkehályog gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek. Az egyetlen hatásos kezelés a műtét, melynek során az elhomályosodott lencsét eltávolítják és egy beültetett műlencsével pótolják. Klinikánkon már elérhetőek a kiterjesztett fókuszmélységű, ún. EDoF (Extended Depth of Focus) műlencsék is, melyekkel a műtét után a nap túlnyomó részében egyáltalán nem kell szemüveg!

 

A műtét

A beavatkozást alapos szemvizsgálat előzi meg, megvizsgáljuk szemének sajátosságait, hogy a legmegfelelőbb műlencsét tudjuk kiválasztani Önnek. A műtét napján Ön időpontra érkezik, az orvosa elvégez még néhány vizsgálatot, majd kevesebb, mint 20 perc alatt, fájdalommentesen elvégezzük a beavatkozást. Utána kisérőjével rögtön haza is mehet pihenni, visszajönni csak másnap kell ellenőrző vizsgálatra.